Wat is letselschade nou eigenlijk?

Letselschade, een internationaal bekend begrip. Overal ter wereld kunnen we ermee te maken hebben, overal bestaat er namelijk de mogelijk om letselschade op te lopen.

Letselschade betekent letterlijk; de lichamelijke en geestelijke materiële en immateriële schade die een mens kan ondervinden als hij of zij bij een ongeval betrokken raakt. 

Allemaal kennen we wel iemand die letselschade heeft opgelopen en in veel gevallen is dat ook te wijten aan een andere partij.

Nederland is niet te vergelijken met de Verenigde Staten, de schadevergoedingen aldaar zijn zwaar uiteenlopend. In veel gevallen kan je direct met pensioen gaan na het ontvangen van een schadevergoeding.

Echter kan u in Nederland ook behoorlijk gecompenseerd worden voor uw schade.

Inhoud:

  • Arbeidsongevallen
  • Verkeersongevallen
  • Medische fouten
  • Letsel door dieren
  • Overige gevallen 

Verkeersongevallen

Het is verschrikkelijk, maar het gebeurt dagelijks en ieder uur vindt er ergens in Nederland wel een ongeval plaats. Op jaarlijkse basis gebeuren er zo’n 20.000 geregistreerde verkeersongevallen in Nederland, welke regelmatig resulteren in letselschade. (Bron: CBS)

De schades lopen uiteen van lichte tot extreem zware schades. In het beste geval loopt u enkel en alleen materiële schade op. Maar in andere gevallen is het zelfs mogelijk dat u permanent gehandicapt raakt door een verkeersongeval.

De aansprakelijkheid bij een ongeval is niet altijd zo simpel te bepalen. In veruit de meeste gevallen onderzoekt uw verzekeraar de aansprakelijkheid, maar doen zij dit ook volledig in uw belang?

Het antwoord is simpelweg nee, verzekeraars hebben een hele andere werkwijze die vaak kan resulteren in een negatieve uitkomst van uw situatie.

Het is verstandig om uzelf al bij het geringste te wenden tot een (letsel)schade firma. 

Eerder dit jaar hadden wij een zaak waarbij er een voertuig tegen het geparkeerde voertuig van een cliënt reed. De schade bedroeg zo ongeveer €1.500,- de verzekeraar van cliënt wilde maar €500,- vergoeden en daarbij de auto total loss verklaren. 

Lees eventueel ons artikel over letselschade zaken die niet erkend worden maar door onze inmenging wel worden erkend.

Na onze tussenkomst heeft de verzekeraar binnen 5 dagen het schadebedrag uitgekeerd + een leenauto betaald ten tijde van de reparatie.

Arbeidsongevallen

In Nederland werken de meeste van ons, soms in risicovolle omstandigheden die kunnen resulteren in het oplopen van schade.

Van een simpele val op hoogte, tot een natte vloer of zelfs het oplopen van kanker door blootstelling aan bepaalde stoffen, het kan u allemaal overkomen.

Een werkgever heeft de plicht onveilige situaties te vermijden en indien nodig in te perken. Dit doet hij niet altijd even goed, wat ervoor kan zorgen dat u schade oploopt. 

In ieder geval waar u schade oploopt doet u er goed aan om contact met ons op te nemen. Wij kunnen direct bekijken of uw werkgever naar onze mening aansprakelijk is voor uw letselschade.

Indien u uw werkgever en/of diens aansprakelijkheidsverzekeraar zelf aanspreekt zal men altijd proberen de aansprakelijkheid te betwisten of een onrealistisch laag bedrag aan u uit te betalen. 

Onze bijstand is immers gratis, twijfel dus nooit om contact met ons op te nemen.

Letselschade door Medische fouten

Bij lichamelijke klachten wendt u zich normaliter tot uw huisarts en u verwacht dat deze uw klachten goed zal diagnosticeren. 

Een cliché opmerking, maar artsen zijn uiteindelijk ook mensen en mensen kunnen simpelweg fouten maken.

Een arts kan uw klachten als niet kwaadaardig afdoen, terwijl u eigenlijk bijvoorbeeld een kwaadaardig gezwel heeft. Door het toedoen van uw huisarts heeft u bepaalde stappen genomen of soms zelfs vermeden.

Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben, in sommige gevallen kan u niets meer doen aan uw ziekte. 

Vaak geeft dit veel leed en moet u zich wenden tot de specialistische zorg, wat niet altijd vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Als de arts tijdig en correct had gediagnosticeerd, had u mogelijk niet te maken gehad met deze gevolgen.

U kan uw huisarts hiervoor aansprakelijk stellen. Daar letselschade juristen geen artsen zijn, moet een medisch haalbaarheidsonderzoek uitwijzen of er sprake is van verwijtbaar handelen. 

Als er daadwerkelijk sprake is van verwijtbaar handelen kan u de betreffende huisarts aansprakelijk stellen en uw schade vergoedt krijgen.

Letselschade door dieren

Het komt zo nu en dan voor, u aait een hond en uit het niets bijt hij u of u neemt een proefles bij een paardijschool en valt van het paard waardoor u uw arm breekt. 

Het zijn kleine voorbeelden, maar het komt ook redelijk vaak voor dat mensen letsel oplopen door het toedoen van dieren. Zelfs als een hond de weg op rent en u daardoor tegen een paal aanrijdt, heeft u door het dier letselschade opgelopen.

In tegenstelling tot letselschade dossiers bij arbeidsongevallen of verkeersongevallen, is het niet altijd zo simpel om zonder de tussenkomst van een rechter de aansprakelijkheid te laten betalen.

Veel eigenaren van (huis)dieren hebben geen aansprakelijkheidsverzekering, waardoor zij persoonlijk aansprakelijk zijn voor de (zwaar oplopende) financiële schade die u kan lijden. 

Het wordt vaak een persoonlijke strijd welke veel discussie kan opleveren. In veel gevallen moeten wij namens u procederen.

Overige gevallen 

Verder zijn er nog tal van overige gevallen waarbij u letselschade kan oplopen. U kan gewond raken tijdens het sporten of wanneer u gezellig met uw gezin naar een attractiepark gaat. Ook kan u letselschade oplopen doordat u reist met een vliegtuig of uitglijdt in een supermartk.

Het is in ieder van deze gevallen in uw belang dat u contact met ons opneemt, zodat wij vrijblijvend kunnen bekijken wat wij voor u kunnen betekenen en dat doen we maar al te graag!

~ D.J. Dorder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *