Belastingdienst

Moet u belasting betalen over uw letselschade uitkering?

Over het algemeen is het ongebruikelijk dat u belasting moet betalen over uw letselschadevergoeding. Echter kan de Belastingdienst van mening zijn dat u belasting verschuldigd bent over de inkomsten uit de schadevergoeding. Dit is vooralsnog enkel gebruikelijk bij de schadevergoeding die uw gederfde inkomsten dekt.

U kan er vanuit gaan dat wij u bij Justixs specialistisch adviseren, dus óók bij de schadevergoeding die u krijgt.

In letselschade zaken krijgt u een netto letselschadevergoeding voor de gemiste netto inkomsten. U zou hierdoor kunnen denken dat u dus geen belasting hoeft te betalen over deze schade.

Er zijn echter dossiers geweest waarbij de fiscus van mening was dat een cliënt wel degelijk belasting moest betalen over een schadevergoeding. Hier dient u dus rekening mee te houden. Bij een eenregelig in een dossier dragen wij vrijwel altijd zorg voor een belastinggarantie.

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de meest gestelde belastingvragen.

Hoe voorkom ik een belastingaanslag na een schadevergoeding?

Wij raden u aan altijd eerlijk te zijn tegen de Belastingdienst en dus uw totale vermogen in te vullen in Box 3. In veruit de meeste dossiers dragen wij zorg voor een belastinggarantie, derhalve draagt de wederpartij zorg voor de kosten die u bij een eventuele aanslag dient te betalen.

Wat is een belastinggarantie?

Met belastinggarantie geniet u de garantie dat de wederpartij eventueel belastbare schadeposten voor zijn rekening neemt. Voor het geval dat de fiscus belasting eist over de vergoedingen die in box 1 van de inkomstenbelasting belanden. In box 1 wordt inkomen uit werk en woning belast. Middels een vaststellingsovereenkomst verklaart de verzekeraar voor de kosten en de gevolgen in te staan die de belastingdienst u oplegt.

Hoe vul ik mijn schadevergoeding in bij de aangifte inkomstenbelasting?

Door de constructie van de schadevergoedingen bij letselschade dossiers hoeft u de schadevergoeding niet in te vullen in Box 1 (werk & inkomen). Echter moet u uw totale vermogen wel invullen in Box 3 (sparen & beleggen).

Klaar om contact met ons op te nemen?

Bel ons op 010 300 71 16 of vul onderstaand formulier in. We streven ernaar om uw vraag binnen 24 uur te beantwoorden.